Selitetäänpäs hieman, miksi mun ÄHH-projekti takkuaa.

Kyllä te muut helmeilijät tiedätte. Kun se hullutus iskee, niin ajatuksiin ei mahdu muuta. Jo pidempään olen miettinyt, että jos kokeilisi etsausta. Inkku esitteli jokin aika sitten kuparille etsausta ja kaipa se takaraivoon jäi. Tosin halusin etsata hopealle. Maanantaina illalla se iski: nyt on ihan pakko saada kokeilla sitä.

Yö meni googlatessa. Mitä tarvitaan, mistä niitä saa ja miten homma tapahtuu. Seuraavana päivänä tutkittiin, mitä tarvikkeita on Suomesta saatavana. Ja seuraavana iltana googlattiin lisää. Eipä tahtonut löytyä ohjeita niille kemikaaleille, mitä Suomen markkinoilla saa kohtuullisella vaivalla. Ei auttanut kuin soveltaa ja testata.

Keskiviikkona soitin työpaikalleni ja olihan siellä happoa varastossa. Työkaveri teki (ylitöiksikin taisi mennä) valmiin litkun pulloon asianmukaislla välineillä ja asianmukaisessa vetokaapissa, ettei tarvinnut enää kotona kokkailla. Kiitokset apteekkarille, hän sponsoroi tämän kokeilun. :) 

Sopivia kyniä hopealevyn suojaukseen ei kaupungistamme löytynyt, joten tässäkin kiireisen ihmisen piti vaan testata. 

Ensimmäinen kokeilu. Täydellinen epäonnistuminen.

Seuraavana iltana kokeilin uudestaan. Ei tapahtunut vieläkään mitään! Olin rakentanut hienoista turvasysteemeistäni vahingossa inhibiittorin. Ostamani kynä, ei ollut täysin sopiva ja koska hopealevy oli typpihapossa liian kauan, myös ei toivotuista paikoista happo vei mukanaan. :( Tähän riipukseen olisi tavoitteena saada vielä tummaa patinaa kuoppakohtiin, mutta ensimmäinen kokeilu epäonnistui.

1247401128_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kolmantena iltana kokeilin teippisuojausta. Toimi todella hyvin. Ainut miinus hommassa oli se, että hopeariipus on niin steriilin ja teollisen näköinen, että se näyttää tylsälle. En edes viitsinyt kuvata sitä.

Kokeilut jatkuvat. On tää niin jännää.

Jos joku innostuu happokokeiluihin, niin muistuttaisin turvallisuusasioista. Ne hapot on oikeastikin syövyttäviä ja niitä ei sovi haistella. Lukekaa käyttöturvallisuustiedotteet etukäteen hyvin, hommatkaa asianmukaiset hanskat, suojalasit ja maskit. Kesästä huolimatta happoja kannattaa käsitellä paksuissa ja pitkähihaisissa ja -lahkeisissa vaatteissa. Huolehtikaa riittävästä tuuletuksesta ja varatkaa vierelle hätäsuihku. Happojen säilytyspaikka kotona on myös harkittava tarkkaan, samoin kuin happokylpyjen suorituspaikka. Itse tein homman yöllä takapihalla, mutta piti mun kuitenkin kytätä, ettei naapurin kissat löydä kokkauksiani. Hommassa kaivataan vakaata kättä ja kokemus kemikaaleista ei ole pahitteeksi.

Peeäs. Ehkä mä tälla riipuksella ja selitykselä kuittaan ÄHH-projektin tän viikon viimeisen korun. Vai onko tämä huijausta?